ADS

Aannemers en architecten

De aannemers en architecten bepalen eigenlijk alles in uw nieuwbouw. De architect zal uw gebouw ontwerpen en de aannemer zal het daarna bouwen. Deze twee zaken zijn dus enorm belangrijk. Wij zullen dan ook enkele zeer belangrijke details behandelen over zaken zoals: de orde van architecten, het ereloon van de architect, enkele zeer belangrijke details omtrent aannemers zoals de geregistreerde aannemer en natuurlijk nog heel wat meer.

Architecten

Zoals reeds vermeld is in alle andere topics is vergelijken de boodschap. De ene architect zal meer gespecialiseerd zijn in de ene stijl en de andere in een andere stijl. Zoek dus steeds een architect die voldoet aan uw eisen. Vraag ook steeds naar verschillende referenties van de architecten en verifiëer ze ook. Het is ook zeer belangrijk dat u weet dat een architect u steeds zal willen bijstaan bij het beslissen of een bouwgrond zal voldoen aan uw eisen. Raadpleeg dus zeker een architect als u enkele bouwgronden in gedachten hebt.

Enkele zaken waar zeker rekening mee moet worden gehouden bij het beslissen van welke architect u zal nemen:

  • Vraag altijd aan uw architect of hij de veiligheidscoördinatie en EPB-verslaggeving op zich wil nemen. Op deze manier zal het heel wat minder kosten dan wanneer u een derde partij zal aanstellen.
  • Het is steeds mogelijk om zelf een voorontwerp te tekenen. Houdt dit zeker in gedachten. Als u dus wat kennis hebt van tekenprogramma's, teken uw voorontwerp dan zelf en stap hiermee naar uw architect. Zo ontneem je wat werk van de architect en zullen de kosten ook beduidend lager liggen.
  • Spreek vooraf steeds een vaste prijs af met uw architect. Op deze manier zal deze op geen enkele manier meer kunnen afwijken van de afgesproken prijs.
  • Indien uw architect extra werk verricht naar waar u niet hebt gevraagd, dan moet u dit niet betalen. Bestudeer dus steeds uw contract en bekijk wat er in dit contract geschreven staat.

Orde van architecten

Als eerste kan gezegd worden dat alle architecten, die werken in België, aangesloten moeten zijn bij de Orde van architecten. Deze orde van architecten is opgericht om de architecten te kunnen controleren. Deze orde bepaalt enkele beroepsregels welke gevolgd moeten worden door iedereen die architect is. Het tweede belangrijk belangrijk punt waar de orde van architecten verantwoordelijk voor is, is het waken over de kwaliteit van de opleidingen voor architecten. De orde van architecten bestaat uit verschillende organen. Maar informatie over deze veschillende organen kan je vinden op: http://www.architect.be/

Ereloon architect

Het ereloon van de architect is het bedrag wat hij kan vragen. Er zijn geen vaste regels om te bepalen hoeveel het ereloon zou moeten zijn. Elke architect zal dus een ander ereloon vragen. Sommige vragen dit aan de hand van een percentage, een uurtarief, een vast bedrag, ... . Bereken dus steeds hoeveel uw architect uiteindelijk zal kosten om goed te kunnen vergelijken.. Weet dus dat het werken met een architect die werkt op uurtarief wel eens veradelijk zou kunnen zijn. Maak in het begin steeds een sluitende afspraak omtrend de manier van het innen van het ereloon van de architect.

Meestal zullen de betalingen aan de architect verlopen volgens fases. Laat steeds alles omtrent het ereloon in een vast contract zetten. Zo weet u reeds wanneer u een volgend bedrag moet betalen en zo zal u dus nooit voor een verrassing komen te staan.

Aannemers

Aannemers zijn hoe dan ook een zeer belangrijk orgaan. Zij zijn immers degene die er voor zorgen dat uw bouw er zal komen te staan. Ook hier telt het gouden advies weer: Vergelijk en blijf vergelijken en vraag referenties en verifiëer deze referenties ook. Vraag ook enkele referenties van de aannemer welke al van enkele jaren geleden zijn. Zo weet u zeker dat de kans al wat kleiner is op problemen in de toekomst welke initiëel verdoken kunnen zijn. Kortom: Zie dat u uw aannemer kent.

Kies ook steeds voor een geregistreerde aannemer. Het kiezen voor een geregistreerde aannemer is in België niet verplicht, maar het wordt wel ten strengste aanbevolen. Op deze manier kan u steeds nakijken dat uw aannemer niet in de schulden zit.

Enkele belangrijke punten waar u zeker rekening mee moet houden bij het overgaan tot de beslissing van welke aannemer u zal nemen:

  • Vraag steeds een gedetailleerde factuur en neem er geen genoegen mee tot élk detail op uw factuur vermeld staat.
  • Kijk de rekeningen van uw aannemer steeds aandachtig, en tot in het detail, na. Eigenlijk is dit de taak van uw architect, maar de ervaring leert ons dat deze de facturen niet altijd even goed nakijkt. Doe dit dus steeds zelf. Het kan immers zijn dat uw aannemer dingen aanrekent welke uiteindelijk niet gebeurden door bijvoorbeeld een miscommuncatie.
  • Neem niet direct de goedkoopste aannemer, maar de voordeligste aannemer welke een goede kwaliteit kan garanderen. Deze kan dan gecontroleerd worden via enkele referenties. De kosten zullen enkel maar oplopen indien u een aannemer inhuurt die geen goed werk levert.
  • Heel wat aannemers maken het tegenwoordig mogelijk om samen met hun te werken. Indien u dus ook wel wat van bouwen kent, kan u uw aannemer steeds vragen of het mogelijk is om zelf mee te helpen. Op deze manier kan u weer wat geld besparen.